Blog Bijna Jarig Willemijn Akkermans op Held Mama

Willemijn Akkermans is moeder van een prachtige zoon met het syndroom van Down, deskundige door ervaring en opleiding, hulpverlener én FloorPlay coach. 

Nog een paar maanden en dan is hij jarig. Voor hem genoeg reden om alvast uitgebreid te bespreken welke taart(en) hij wil, immers een van de belangrijkste dingen die horen bij een verjaardag! Bor vindt zijn verjaardag de leukste feestdag van het jaar maar misschien is het uitgebreid bespreken van de dag en de wetenschap dat wij deze dag zo voorspelbaar mogelijk zullen laten verlopen wel het fijnste…Want echt genieten lukt pas als er niet al teveel onverwachte dingen gebeuren.

Voor mij zijn deze maanden rond zijn verjaardag altijd een moment om terug te denken aan mijn zwangerschap en zijn geboorte. 9 maanden intens beroerd en al die tijd het gevoel dat ons kindje anders zou zijn. Mijn intuïtie zei me iets maar ik wilde het niet horen. Of durfde er niet naar te luisteren. Iedere grote beslissing stelde ik uit omdat ik het gevoel had dat het voor ons niet zou gelden. Zo hebben we pas in week 36 het geboortekaartje ontworpen met de tekst ‘voor de wereld ben jij oh zo klein voor ons ben jij de wereld’.

Een week later werd Bor geboren…volmaakt en mooi. Ik keek naar mijn pasgeboren zoon en het enige wat ik kon denken was ‘jij bent het, zie je wel, ik heb dit altijd geweten’. Tegen de verloskundige en verpleegkundigen vroeg ik steeds of ze ook iets zagen aan Bor, Mark had hem in zijn armen en ik kon aan niks anders denken. Dus toen de verloskundige naar ons toe kwam en zei ‘ik denk dat Willemijn het goed gezien heeft, ik zie tekenen die erop kunnen wijzen dat Bor Downsyndroom heeft’ was er, hoe vreemd ook, in eerste instantie opluchting.

Mijn intuïtie is sindsdien, als het om Bor gaat, mijn beste raadgever.  Hier denk ik dan aan en aan alle andere keren dat mijn onderbuik gevoel me zei dat we actie moesten ondernemen. We zijn ver gekomen en op zijn verjaardag vieren we dan ook groots dat hij voor ons de wereld is en altijd zal zijn!