Deel I: Hoe kom je er nu achter wat jij graag wil doen als brus of moeder van een zorgintensief kind?

Hoe kom je er nu achter wat jij graag wil doen als brus of moeder van een zorgintensief kind

Ik ben opgegroeid met een zwaar gehandicapt zusje en heb altijd gedaan waarvan ik dacht dat anderen dat van mij verlangden. Ik was het lieve brave meisje, met goede cijfers op school, al snel een lief vriendje en een goede studie. Na mijn studie ging ik werken en carrière maken. Alles volgens het boekje. Alleen... Er knaagde iets, ik was niet gelukkig en een burn-out was een feit.

Vaste patronen doorbreken

Ik was bijna 30 en zat oververmoeid thuis omdat ik niet deed wat ík wilde. Maar wat ik dan wel wilde, dat wist ik niet... Na die burn-out viel ik al snel terug in oude patronen. Ik ging weer hard werken, carrière maken, ontmoette een lieve man en kreeg kinderen. Er veranderde veel, maar het knagende gevoel bleef. Ik voelde me niet gelukkig en veranderde van baan en functie in de hoop dat ik het daar wel ging vinden en dat het knagende gevoel weg zou gaan.

Voor mezelf kiezen was beangstigend 

Eind 2014 voelde ik dat ik opnieuw richting een burn-out ging en heb ik een drastische keuze gemaakt. Ik besloot te stoppen met werken en eerst te onderzoeken wat ík leuk vond en wat ík wilde. Voor mijzelf kiezen! Beangstigend, want wat ging er gebeuren en waar zou dit heen gaan? Ik had geen idee, wist niet waar ik moest beginnen en hoe ik het aan moest pakken. Wel heb ik hulp gezocht en veel geïnvesteerd in mijzelf. Gewoon gedaan wat goed voelde, zonder dat ik het met mijn hoofd kon verklaren en dat is het allerbelangrijkste geweest. Ik heb mezelf weer ontdekt en gevonden en ik kan je vertellen dat dat heerlijk is!

Hoe kan jij er nu achter komen wat je graag wilt?

In de aankomende vijf blogs neem ik je mee in mijn eigen proces maar vooral hoe jij erachter kan komen wat jij wilt! Voor veel mensen die zijn opgegroeid met een zorgintensieve broer of zus, is dit een vraag waar ze niet uitkomen. Ze hebben nooit geleerd om na te denken over wat ZIJ willen, omdat ze gefocust waren op wat andere willen (of wat ze dachten dat andere wilden). Daarom is dit een belangrijk item wat veel brussen herkennen. Is jouw situatie anders maar herken je dit gevoel? Doe gerust mee en kom ook tot jouw antwoord!

Maak het jezelf niet te moeilijk: begin zo klein mogelijk

De eerste stap om te gaan doen wat JIJ wilt, is te ontdekken wat jouw brandende verlangen is. Vaak heb ik de vraag ‘wat wil ik?’ overweldigend gevonden. Moeilijk, groot, geen idee. Verstarring was dan het gevolg... Daarom wil ik je uitdagen om zo klein mogelijk te beginnen. Naar mijn idee is weten wat JIJ wilt en doen wat JIJ wilt een spier die je moet trainen. En net als bij hardlopen begin je eerst met 1 minuut rennen, wat soms al een uitdaging is. Begin dus heel klein en denk aan dingen die je leuk vindt om te doen, waar je van houdt maar die je niet durft. Of iets wat je nog nooit hebt gedaan, maar waar je stiekem naar verlangt. En als je het te moeilijk vindt, denk aan wat je als kind leuk vond om te doen. Of als je zelf kinderen hebt, wat vind je leuk dat zij doen? Waar ben je stiekem jaloers op en zou jij ook wel willen doen? Zo hou ik bijvoorbeeld enorm van door grote plassen stampen, door modder rennen, of met verf gooien. Of keihard schreeuwen tegen een langsrazende trein of gek doen met de kinderen. Heerlijk toch? Ik wil je uitdagen om het een beetje gek te maken, iets waar je ogen van gaan glimmen.

En zo gaat je dat lukken. Het kost maar 5 minuten van je tijd…

Verwen jezelf met een mooi notitieboek waar je je aantekeningen in opschrijft. We gaan een oefening doen die flow schrijven heet. Ga zitten op een plek waar je niet gestoord kan worden, zet je pen op papier en beantwoord de volgende vraag:

Wat zou ik ontzettend graag doen, waar gaan mijn ogen van glimmen, maar durf ik niet? 

Neem jouw 5 minuten (of langer als je de tijd hebt) om te schrijven. Zet je alarm op je telefoon aan en schrijf alles op wat er in je opkomt. Streep niks door. Blijf schrijven, ook als er een antwoord komt dat je niet verwacht of dat geen antwoord op de vraag lijkt te zijn. Ook al komt er een onsamenhangend verhaal of schrijf je je eigen gedachten op, ga door. Haal je pen niet van het papier af. Als de tijd erop zit, blijf je nog even zitten. Kijk wat voor woorden er op het papier zijn gekomen. Wat is er in jou opgekomen? Wat wil dit je zeggen? Welk klein brandend verlangen kan je eruit pikken? Hoe gekker, hoe beter! Schrijf dat op. In de volgende blog gaan we ermee verder. En mochten er in de tussentijd nog meer ideeën in je opkomen: schrijf ze vooral op!

Femke Kuiper is brussencoach en zelf ook brus: ze is opgegroeid met mijn zusje Brenda die is geboren met een open ruggetje (spina bifida) en een waterhoofdje waardoor zij het verstand heeft van een kindje van 2. Haar ervaringen als brus en een burn-out op haar 27e heeft gezorgd voor een positieve omslag in haar leven. Inmiddels geeft ze lezingen en workshops aan ouders en brussen zodat zij zichzelf niet kwijtraken of zichzelf weer kunnen vinden. Daarnaast coacht ze ook volwassen brussen om opnieuw te ontdekken waar zíj van houden, wie zíj zijn en waar zíj behoefte aan hebben. 

Deel via:     

Gerelateerde blogs