Blog kinderdietist als je kind niet wil eten en drinken

Wat doe je bij een kind die niet wil eten en ook amper drinkt? Die vraag hebben wij onszelf de afgelopen periode heel vaak gesteld. We hadden een meisje wat door haar buikklachten niet wilde eten en drinken ook liever achterwege liet. Door het weinige eten en regelmatig spugen in de nacht begon ze ook daadwerkelijk af te vallen. Wij maakte ons steeds meer zorgen en de eetmomenten werden er ook niet gezelliger op in huis.

Wat doe je dan?

De eerste stap was eerst rust creëren, wat voor ons inhield dat Suze zelf mocht bepalen of ze iets wel of niet proefde. Als Suze niet wilde proeven maakte we een broodje. De meningen over iets anders geven zijn heel erg verdeeld en dit is ook niet geschikt voor alle situaties maar omdat Suze afviel, hebben wij ervoor gekozen om wel een alternatief te geven. Een boekje lezen tijdens het eten of een filmpje kijken waren ook opties voor wat afleiding zodat niet de hele situatie om het eten draaide maar ook ontspannend werkte.

Van afvallen naar gelukkig weer aankomen

Het spugen hield gelukkig vanzelf op waardoor ze weer wat meer kans kreeg om aan te komen wat gelukkig ook gebeurde. Toen begon ze gelukkig uit zichzelf ook weer meer te eten, soms was het broodje supersnel op en wilde ze nog een broodje, andere keren deed ze er wat langer over maar ze at wel weer beter. Ook vroeg ze zelf weer wat vaker om een cracker en momenteel is ze aan het bunkeren als een bouwvakker. In het avondeten zien we nu ook weer verandering, al duurt dat wat langer. Bekende dingen begint ze nu weer langzaam te proeven al wisselt het nog wat hoe ze hiervan eet. Vooral als ze al veel honger heeft, wil ze gewoon direct kunnen eten en niet wachten toch iets afgekoeld is.

Erbovenop zitten was in deze situatie averechts

Wel heb ik zelf deze periode veel geleerd. Ik merkte vooral dat het loslaten hier heel belangrijk in was, wat tegelijkertijd ook het lastigste was. Je wilt zo graag dat je kind eet en als dat niet gebeurd heb je de neiging om hier toch boven op te gaan zitten. Juist dat er boven op zitten werkt zo enorm averechts helaas… Is dat herkenbaar? Probeer dan te kijken naar wat je kind op dat moment nodig heeft, doe dit op een rustig moment en het liefst natuurlijk samen met je partner maar je kan ook aan een objectief persoon vragen om mee te denken. Denk je aan een medische oorzaak? Neem dan altijd contact met je huisarts.

Probeer objectief en kritisch te kijken

Verder is er voor elk kind een andere oplossing. Kijk eens kritisch naar de tijden die jullie eten, zijn die misschien te vroeg of te laat? Of zijn de tussendoor momenten te groot waardoor je kind nog weinig trek heeft? Of gaat er ongemerkt toch meer drinken met suiker in waardoor je kind een vol gevoel heeft? Of zit het juist in hoe jullie aan tafel zitten? Is er veel afleiding of juist te stil waardoor je kind wat anders wil doen? Probeer aanknopingspunten te vinden waar jullie iets mee kunnen. Komen jullie er zelf niet uit? Dan kan je natuurlijk ook altijd hulp zoeken bij een kinderdiëtist!

Tonie van der Walle werkt als kinder- en allergiediëtist bij Previtas. Ze is zelf moeder van een dochter met koemelkeiwitallergie, tarwe-allergie en soja allergie. In haar blogs deelt ze haar eigen verhaal maar geeft ze ook tips als allergiediëtist. 

Deel via: