Documentaire Spiegeldromen over het Praktijkonderwijs

spiegeldromen

Afgelopen maandag werd er een documentaire uitgezonden van 2Doc over leerlingen van het Praktijkonderwijs die ik moest zien na de intro te hebben gelezen.

Jongeren uit het praktijkonderwijs gaan de confrontatie aan met zichzelf, door in gesprek te gaan met hun spiegelbeeld. Onbevangen vertellen ze over de kwetsbare kanten en dromen ze over de toekomst: professioneel vuurwerkafschieter worden, het bedrijf van mijn vader overnemen (maar dat gaat niet lukken want daar ben ik niet slim genoeg voor), op vakantie naar Parijs. In de stiltes die vallen vertellen hun ogen het verhaal verder. Ze nemen ons mee op een emotionele rollercoaster door hun levens. Samen met de docenten, die dezelfde confrontatie aangaan, moeten de leerlingen de balans zien te vinden tussen carrièrekansen en emotionele bagage. Want na school is de toekomst voor de meeste van deze jongeren onzeker en blijft de deur van werkgevers veelal gesloten.

De docu was nog mooier en vooral indrukwekkender dan ik had verwacht. Pijnlijk ook. Veel van deze leerlingen hebben een achtergrond waarmee je eigenlijk direct op 3-0 achtergrond staat. Mijn moeder heeft in het verleden regelmatig stageplaatsen in haar bedrijf aangeboden voor leerlingen uit het praktijkonderwijs. Het verhaal van één van haar stagiaires, een zeer gemotiveerd meisje, heeft mij altijd geraakt. Het was een verhaal met heel veel diepe dalen en vooral heel veel teleurstellingen vanaf het moment dat ze geboren was. En het verhaal van tekortkomingen van haar ouders, die duidelijk niet kozen voor haar en haar zusje. Gelukkig woonde ze nu bij een heel fijn pleeggezin met warme pleegouders die wel voor haar en haar zus gingen en alles op alles zetten voor een goede toekomst.

Toen al snapte ik niet hoe je zo met je kinderen om kon gaan. En nu ik zelf moeder ben is het helemaal onbegrijpelijk geworden. De docu geeft zo mooi weer wat positieve aandacht kan doen. Eén jongen vertelt met zoveel warmte en trots over zijn opa die er wél altijd voor hem was. Zijn opa was zijn basis en daar bouwde hij op. De inspanningen van de docenten die alles op alles zetten om deze leerlingen een goede toekomst en een stuk basis mee te geven. Ondanks het verdriet wat duidelijk af te lezen is in ogen van deze leerlingen zie je ook hoop. En dat alles staat en valt met aandacht. Een aanrader deze docu.

Bekijk hier de Docu 'Spiegeldromen'