Blog Vergeet je niet wat liefde te bewaren voor jezelf   speciaal voor moeders van zorgintensieve kinderen

De harten en de rozen vliegen je om de oren. Valentijnsdag komt eraan! Een dag waar het tegenwoordig niet meer alleen draait om de liefde voor je partner maar ook steeds meer voor alle mensen om je heen die je dierbaar zijn. Maar vergeet je niet een beetje liefde voor jezelf te bewaren? Want we weten het allemaal: als je goed in je vel zit dan straal je dat ook uit. Naar je omgeving, je partner en zeker ook naar je kind(eren). Kinderen voelen sterk hoe hun moeder zich voelt.  Spiegelen dit en laten hun eigen gemoedstoestand hiervan afhangen.

Hoe ik mij voel slaat ongefilterd over op mijn kinderen

Als ik er wel eens doorheen zit dan raakt mijn hoofd vol. Niet tevreden met mijzelf en onrustig. Dan worden mijn dochters kriegelig, driftig, komen ze in opstand. Dit op zijn beurt heeft weer zijn weerslag op mijn humeur en de cirkel is rond...Hoe ik mij voel slaat ongefilterd op mijn dochters over. Herkenbaar?

Als moeder van een zorgenkind voel je je verantwoordelijk voor je kind en hoe het zich voelt.  Maar je bent zeker ook verantwoordelijk voor hoe jij jezelf voelt. Daar bij stil staan, die verantwoordelijkheid pakken is soms heel moeilijk, maar zo belangrijk!

Als je niet uitkijkt gaat heel jouw zijn in het zorgen om je kind zitten, maar je bent zoveel meer dan dat! Soms heb je alleen even een reminder nodig om dat te beseffen. Het besef dat ik boven alles verantwoordelijk ben voor hoe ik mijzelf voel heeft mij enorm geholpen. De diagnose van mijn dochter en de zorgsituatie kan ik er niet mee veranderen, maar wel hoe ik mij zelf voel en met welke kleur bril ik naar ons leven kijk.

Maar hoe doe je dat? Als je hoofd vol zorgen zit. Je moe bent van alle ballen in de lucht houden.  Dan wil je stiekem misschien het liefst in je huispak onder een kleedje kruipen en even niet tevoorschijn komen. Het start allemaal met bewust tijd met jezelf doorbrengen, goed voor jezelf zorgen, juist midden in al die zorgen. Je hoeft echt niet gelijk een hele dag naar de sauna (al is dat natuurlijk wel erg lekker). Dit kan ook zijn: 15 minuten ongestoord douchen of in bad, in je eentje door het bos wandelen, even in dat boek lezen dat al weken op je nachtkastje ligt. Ontdek wat voor jou werkt!

Gewoon zonder schuldgevoel genieten 

Bewust tijd voor jezelf nemen betekent niet dat je minder van je kind houdt, dat je minder kunt zorgen. In tegendeel! Als jij zonder schuldgevoel kunt genieten van wat tijd voor jezelf, goed voor jezelf zorgt, dan geef je een geweldige levensles door aan je kind en aan moeders om je heen. Namelijk dat goed voor jezelf zorgen, je goed voelen, het belangrijkste is dat jij kunt doen. Juist door voor jezelf te kiezen. Door jezelf toe te staan om je goed te voelen zonder schuldgevoel, kun je zo veel meer geven aan je kind én aan jezelf!

Deel via:     
 

Lees meer 'Mijn verhaal'

Mijn naam is Elisabeth van den Bos, coach en inspirator voor moeders met een zorgenkind en/of zorgen om hun kind. Ik neem je graag mee in mijn eigen reis als coach en als moeder van onze prachtige dochters, die elk op hun eigen manier zorg vragen, de een soms wat meer dan de ander. Ik woon samen met mijn man Johan, dochters Olivia (7) en Julia (4) in IJmuiden. Altijd aan het klussen in en aan ons droomhuis, waar het de ene keer perfect georganiseerd en even later heerlijk chaotisch kan zijn.

Lees ook