Gedicht over anders zijn

Gedicht  Anders zijn is een kwestie van perceptie

Anders zijn dan wat normaal is. Toen ik vroeger opgroeide had ik weinig voorbeelden van mensen met een beperking om mij heen. Dacht ik. Nu weet ik beter, er waren voorbeelden genoeg maar ik zag ze gewoon niet.

Ze waren er wel

Het lieve meisje in mijn klas die altijd apart les kreeg van de juf en een heel ander programma volgde is uiteindelijk naar een Cluster 3 ZMLK school gegaan. De jongen uit mijn straat die nooit meedeed aan spelletjes als verstoppertje en voetbal kwam ik later tegen en toen zag ik ineens wel met mijn kennis van nu dat hij autisme heeft. De jongen uit de buurt die af en toe langskwam op zijn fiets en dan gezellig liedjes van Bert & Ernie opzette op zijn draagbare radio. Natuurlijk was hij anders, maar om het nu heel raar te vinden: nee. Het was gewoon Eric. 

Perceptie is alles 

Het gaat om perceptie wat je precies raar of anders vindt. Iedereen is anders en teveel afwijken van de 'norm' zorgt er vaak voor dat je buiten de groep staat. Was dit vroeger anders? Er werden misschien minder labels geplakt. Niet dat die labels onzin zijn, integendeel, ze zorgen in de meeste gevallen voor de juiste hulp. Maar vroeger werd de hulp anders georganiseerd en veel meer binnen de reguliere kaders. Nu ik door mijn zoon veel meer weet over beperkingen ben ik zelf ook anders gaan kijken. En zie ik nog steeds dezelfde mensen. Alleen nu zie ik dat zij mijn voorbeelden zijn geweest van anders zijn en dus mijn perceptie hebben gevormd.  En dat anders zijn echt niet altijd raar hoeft te zijn!

Steph schreef een mooi gedicht over:

 

Gedicht anders zijn

Wie of wat

er raar is of anders

dat is allemaal

maar een kwestie van perceptie

 

Stephanie is 39 jaar, hoog sensitief en mama van drie. Haar oudste zoon Jarno van bijna 12 heeft autisme, dochter Emma van bijna 10 ADHD en dyscalculie en haar klein bubbeltje van 3 Louis die vermoedelijk alleen hoogsensitief is. 

Deel via:     

Lees alle artikelen van Stephanie op Held& Mama

Gerelateerde blogs