action painting

Ben je avontuurlijk ingesteld? Niet bang voor een beetje werk en rommel? Dan is de volgende activiteit echt wat voor jou (en je kind uiteraard!)

Schilderen of tekenen binnen de lijnen kan tegenstand oproepen bij je kind, zeker bij kinderen met motorische beperkingen of concentratieproblemen. Dat merk je aan gekras buiten de lijnen van de kleurplaat die verder gaan dan het papier, op je mooie witte tafel bijvoorbeeld. Met wat opstandigheid gooit je kind de potloden of viltstiften weg en is niet blij met het resultaat.

Wat nu?
Probeer eens te verven zonder dat de kwast het papier raakt. We gaan Action Painting doen! En dit heeft niets te maken met die ene winkel waar je leuke en vooral goedkope knutselspullen kan kopen ;)  Action Painting is namelijk verven met actie en beweging.

  • Zoek een ruimte in huis of in de tuin bij mooi weer waar je een groot zeil neer kan leggen op de grond. Zet eventuele obstakels als tafels/stoelen even aan de kant
  •  Leg een canvas of vellen papier op het zeil. Trek oude kleding aan, loop op blote voeten en leg natte washandjes in de buurt
  • De verf die je wil gebruiken mag niet te dik zijn, maar zeker niet (water)dun. Je wil tenslotte niet het plafond opnieuw moeten verven!

Met een dikke kwast ga je door de verf en vervolgens spat je dat op het papier/canvas. De eerste keer zal best spannend zijn, want zo vaak mag er niet gegooid worden met verf. Wanneer de eerste spetters op de ondergrond liggen, ziet je kind wat het resultaat wordt. Daar moet meer bij! Hoe meer kleuren, hoe leuker het wordt. Blijf tijdens het spatten staan, dit voorkomt onnodige vlekken op de kleding en het resultaat wordt leuker als je geen controle over hebt.

Tips

  • Spreek vooraf af dat de verf alleen richting het papier/canvas gespat mag worden en niet richting andere spullen
  • Wanneer je vermoed dat je kind toch een andere kant op wil spatten, gebruik dan plakkaatverf in plaats van acrylverf. Plakkaatverf is makkelijker te verwijderen met een vochtige doek
  • Houd je kind ook van glitter? Gebruik na de verf nog wat glitterlijm. Knijp de tubes maar eens erover leeg. Blijf vooral staan, dat geeft het leukste effect.

Mariska Charbo is eigenaresse van KitzArt,  een kleinschalig atelier in Zoetermeer waar kinderen terecht kunnen van 3 t/m 12 jaar met interesse voor knutselen, kunst, muziek, schrijven en theater.

Lees alle knutseltips van Mariska op Held& Mama