Knutselen, iets moois maken of kunst?

Spelen met rijst

Met knutselen wordt vaak gedacht aan een tekening maken, een armbandje vlechten of knippen en plakken. Een mooi kunstwerk wat je ook cadeau kan geven aan een opa, oma of een jarige.

Maar knutselen is meer! Je bent bezig met je motoriek, je voelt diverse materialen, je kan je fantasie gebruiken en bezig zijn met emoties. Vaak ligt er voor kinderen een druk om iets ‘moois’ te moeten maken. Maar je kan ook bezig zijn met diverse materialen door bijvoorbeeld ermee te rommelen.

Gooi eens een grote zak rijst in een bak en laat je kind erin voelen. Het glijdt door je vingers, het voelt zacht en het stimuleert diverse delen van je lichaam. Je kind gebruikt oren, ogen, neus en soms zelfs de mond om de rijst te ervaren. De zintuigen worden dus spelenderwijs gebruikt. Het kan zelfs ontspannend werken. Let maar eens op hoe de fijne motoriek geprikkeld wordt als er een rijstkorrel opgepakt moet worden. Wil je het wat kleurrijker maken? Doe dan wat voedingskleurstof met de rijst in een bakje en roer het goed door. 

En de korreltjes die ernaast vallen…. Die zuig je makkelijk op de met de stofzuiger. Zet dus eens alle bedenkingen, verwachtingen en dure knutselspullen opzij en ga aan de slag!

Mariska Charbo is eigenaresse van KitzArt,  een kleinschalig atelier in Zoetermeer waar kinderen terecht kunnen van 3 t/m 12 jaar met interesse voor knutselen, kunst, muziek, schrijven en theater.

Lees alle knutseltips van Mariska op Held& Mama