Zelf stoepverf maken!

zelf stoepverf maken knutselen

Regelmatig heb ik lege lijmpotjes. Lijm wordt in mijn lessen altijd veel gebruikt. Hoe jonger de kinderen, hoe meer lijm er vloeit. De lege lijmpotjes gooide ik eerst weg, nu gebruik ik ze steeds vaker opnieuw. Bijvoorbeeld om er stoepverf in te doen.

In de zomer is stoepkrijten op straat (we wonen niet aan een doorgaande weg) of op de stoep altijd leuk. Het ziet er vrolijk uit en na een regenbui is het ook zo weer weg. Maar hoe leuk is het om te verven met stoepverf? Iets wat snel gemaakt en erg leuk is! 

Wat heb je nodig?
Maïzena - Water - Plakkaat/schoolverf of (voedings)kleurstof - Lege lijmpotjes of glazen potjes -  Bij gebruik van glazen potjes: kwasten of sponzen

Hoe maak je het?
Doe een beetje verf in het (lijm)potje. Doe hier water bij tot het potje net over de helft vol zit en meng de verf en het water goed door elkaar. Schep er vervolgens wat eetlepels maïzena bij en blijf goed roeren tot het een dikkere maar vloeibare massa wordt. Let op dat het nog wel door het dopje van het lijmpotje kan. Is het te dik: doe er nog wat water bij. Is het te dun: doe er wat maïzena bij.

Tips
Met voedingskleurstof is het mengen makkelijker wanneer eerst het mengsel van water en maïzena gemaakt is en dan wat druppels kleurstof toe te voegen. Met de lijmpotjes kan er gespoten worden op de grond, door erin te knijpen. Met glazen potjes kunnen er kwasten gebruikt worden waarmee je kan schilderen op de grond. Een emmer water erbij is handig om de handen tussentijds schoon te maken en op een warme (zomer)dag koelt het meteen lekker af! 

Kleine ‘waarschuwing’: blauwe (plakkaat- of school)verf wil nog wel eens wat langer duren voor het weggeregend of –gespoeld is...

Mariska Charbo is eigenaresse van KitzArt,  een kleinschalig atelier in Zoetermeer waar kinderen terecht kunnen van 3 t/m 12 jaar met interesse voor knutselen, kunst, muziek, schrijven en theater.

Lees alle knutseltips van Mariska op Held& Mama