Zoem, zoem, zoem… red de bij en knutsel zaadbommetjes!

Zaadbommetjes knutselen met kinderen voor bijen

Tegenwoordig hoor je er steeds meer over, bijen die verdwijnen. Daar gaan we wat doen! We maken zaadbommetjes, balletjes vol zaden voor bloemen waar bijen en ook vlinders dol op zijn!

Wat heb je nodig:
 
- Bentoniet, ofwel gesteente meel. Het is even zoeken op internet, maar het is in kleinere hoeveelheden (2 kg) verkrijgbaar van het merk DCM 
- Potgrond 
- Water 
- Zaden die geschikt zijn voor bijen, dit staat vaak op de verpakking vermeld. 

De volgende verhouding van de ingrediënten is het best om te gebruiken: 
- 5 delen bentoniet 
- 1 deel potgrond 
- Klein beetje water tot het plakkerig genoeg is om er balletjes van te maken 
- 10 gram zaden 

Meng alles door elkaar en maak er balletjes van die gemiddeld 2 á 3 cm doorsnede groot zijn. Wanneer alle balletjes gedraaid zijn, kun je ze het best laten drogen uit de zon. Zijn ze droog genoeg? Neem ze mee op een wandeling of fietstocht door de natuur en gooi ze op plekken waar er niet geregeld gemaaid wordt of mensen doorheen lopen. Bijvoorbeeld langs de waterkant of tussen bosjes. Na ongeveer 2 maanden kun je zien dat de bloemen zijn gaan groeien. Komen de bijen er ook al op af?

Mariska Charbo is eigenaresse van KitzArt,  een kleinschalig atelier in Zoetermeer waar kinderen terecht kunnen van 3 t/m 12 jaar met interesse voor knutselen, kunst, muziek, schrijven en theater.

Lees alle knutseltips van Mariska op Held& Mama