Ga direct naar de inhoud.

Van de redactie van Held& Mama, lees je mee? 

De laatste nieuwsberichten en ontwikkelingen op zorg- en onderwijsgebied.
In samenwerking met Vakblad Vroeg en Ouderscentraal.nl

Belasting moeder ASS-kind verdient meer aandacht

De belastbaarheid van moeders met een kind met autisme

Gezinnen met een kind met een autisme spectrum stoornis (ASS) gebruiken vaak routines om verwachtingen en voorspelbaarheid te creëren in het dagelijks leven. Vaak zijn het de moeders die deze routines managen. Wat dit van hen vergt, verdient meer aandacht van zorgprofessionals.

Lees meer

Specialistisch behandelaanbod voor ernstige ontwikkelingsproblematiek én TOS

TOS groep Kentalis 696x463

Elker en Kentalis gaan een gezamenlijk specialistisch behandelaanbod op één locatie bieden voor jonge kinderen met ernstige ontwikkelingsproblematiek én een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Door op één plek gezamenlijk een veilige leeromgeving te creëren, profiteert het kind optimaal van de gebundelde expertise en behandeling.

Lees meer

Eenpersoonskamer voor prematuren vermindert infecties en verbetert borstvoeding

Te vroeg geboren baby beter af in eenpersoonskamer

Te vroeg geboren kinderen opgenomen op een eenpersoonskamer in het ziekenhuis krijgen minder vaak een infectie dan prematuur geboren kinderen op een zaalafdeling. Bovendien verlaat de eerst groep prematuren vaker met uitsluitend borstvoeding het ziekenhuis. Dat blijkt uit een groot literatuuronderzoek uitgevoerd door arts-onderzoeker Nicole van Veenendaal, werkzaam op de afdeling Neonatologie van OLVG, in samenwerking met het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC. Het onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Child and Adolescent Health.

Lees meer

Meer kinderen naar het Speciaal Onderwijs

Meer kinderen naar het Speciaal onderwijs

Speciale basisscholen hebben er het afgelopen jaar ruim tweeduizend leerlingen bijgekregen. Dat staat haaks op de Wet passend onderwijs, die bedoeld is om juist meer zorgleerlingen in reguliere klassen te houden.

Lees meer

Betrekken gezinsleden bij visite op kinderafdeling vermindert fouten

Betrekken gezinsleden bij visite op kinderafdeling vermindert fouten

Het heeft meerwaarde om gezinsleden actief te betrekken bij visiterondes op kinderafdelingen. Hierdoor worden minder ernstige medische fouten gemaakt dan voordat deze nieuwe manier van werken werd gebruikt. 

Lees meer

Praatapp helpt jonge kind spelenderwijs verstaanbaar te praten

Praatapp helpt jonge kinderen verstaanbaar te praten   logopedie

Veel jonge kinderen hebben moeite met de uitspraak van klanken en zijn daardoor minder goed verstaanbaar voor hun omgeving. Voor hen hebben de logopedisten van Driestroom de ‘Praatapp – verstaanbaar praten’ ontwikkeld.

 

Lees meer

Boeiend theater over leven met meervoudig beperkt kind

Toneelstuk Lastige ouders

Hoe is het om met een kind te leven dat voortdurende zorg nodig heeft? Daarover gaat de theatervoorstelling ‘Lastige Ouders’. Een persoonlijk verhaal over hoe groot liefde en geluk kunnen zijn. Een voorstelling om met het hele gezin naar toe te gaan.

Lees meer

Medicijn Fenoterol helpt bij stuitligging baby

Medicijn Fenoterol helpt bij draaien baby in stuitligging

Een baby in een stuit kan makkelijker gedraaid worden wanneer de moeder het medicijn Fenoterol krijgt. Dat voorkomt honderden keizersneden per jaar, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer

Eindelijk erkenning voor leerlingen uit het praktijkonderwijs: ook zij krijgen een diploma!

Eindelijk een diploma voor leerlingen uit het praktijkonderwijs

Leerlingen op praktijkscholen krijgen voortaan een diploma. Nu is het praktijkonderwijs nog de enige vorm van voortgezet onderwijs waar scholieren zonder het begeerde papiertje van school gaan.

Lees meer

Het Glazen Kind - voor brussen en hun ouders

Scheurkalender HetGlazenKind

Het Glazen Kind is een heel mooi project van zes HvA studenten met als doel: een mediaconcept ontwikkelen om brusjes en hun ouders te ondersteunen door middel van herkenning. 

Lees meer

Wat is te vroeg? Een documentaire over de afdeling Neonatologie

Couveuse Premature Baby documentaire Kruispunt

Een aangrijpende reportage waar verdriet en blijdschap heel dicht bij elkaar liggen. Want wat is te vroeg? Kruispunt verslaggever Olaf Koelewijn maakte een heel mooie documentaire over de afdeling Neonatologie van het Isala Vrouw-kindcentrum in Zwolle. Een persoonlijke documentaire ook want ook zijn eigen zoon Casper is veel te vroeg geboren en wil graag meer weten  over waar hij de eerste periode van zijn leven heeft doorgebracht.

Lees meer

Worden kinderen echt onrustig als er storm op komst is?

Onrustige kinderen met storm

Mijn moeder zei het vroeger al als mijn broertjes, zusjes en ik onrustig waren: er is storm op komst! En eerlijk is eerlijk: ik merk het zelf ook aan mijn kinderen. Met code geel voorspeld door het KNMI vanavond vraag ik mij toch af hoe het nu echt zit.

Lees meer