Wat is te vroeg? Een documentaire over de afdeling Neonatologie

Couveuse Premature Baby documentaire Kruispunt

Een aangrijpende reportage waar verdriet en blijdschap heel dicht bij elkaar liggen. Want wat is te vroeg? Kruispunt verslaggever Olaf Koelewijn maakte een heel mooie documentaire over de afdeling Neonatologie van het Isala Vrouw-kindcentrum in Zwolle. Een persoonlijke documentaire ook want ook zijn eigen zoon Casper is veel te vroeg geboren en wil graag meer weten over waar hij de eerste periode van zijn leven heeft doorgebracht.

Waar ligt de grens bij vroeggeboorte?

Olafs zoon Casper kwam in de dertigste week van de zwangerschap ter wereld. De moderne, medische techniek geeft kinderartsen steeds meer de mogelijkheid om baby’s die te vroeg worden geboren te helpen. Op dit moment wordt een baby die zich vóór de 24ste week van de zwangerschap aandient, in principe niet behandeld. In het buitenland ligt de grens lager, maar hoe ver kun je daarin gaan? Want hoe vroeger een baby wordt geboren, hoe slechter de vooruitzichten zijn zoals een leven met ernstige motorische of verstandelijke handicaps.

Ouders ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten

In de reportage ontmoet Olaf ouders die in hetzelfde schuitje zitten als hij, waarbij sommige ouders minder geluk hebben dan Olaf en zijn vrouw. Ook gaat hij in gesprek met de kinderarts die Casper heeft behandeld en nog steeds in hetzelfde ziekenhuis werkt. Hij ontmoet een arts in opleiding die zelf veel te vroeg geboren is en altijd heeft geweten dat ze Neonatologie wilde studeren. En hij spreekt verpleegkundigen die verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse zorg van veel te vroeg geboren baby’s die vechten voor hun leven.

Hele documentaire zien?

De hele documentaire van Kruispunt kan je hier zien. 

Deel via:     

Meer lezen over zwangerschap en bevallingen op Held& Mama

Gerelateerde nieuwsberichten: