Blog is het dan toch coeliakie

Suze wordt nu bijna 2 en al vanaf haar geboorte heeft ze buikklachten. Inmiddels staat ze onder controle bij een andere kinderarts omdat er vanuit de allergie geen verklaring leek te zijn voor haar buikklachten.

Nieuw ziekenhuis, nieuwe kinderdiëtist 

Nieuw ziekenhuis dus ook weer een nieuwe kinderdiëtist waar we bij langs moeten. Aangezien ik zelf ook dit werk doe is dat toch altijd een beetje raar, maar ook wel fijn zodat ik niet de beslissingen voor mijn eigen dochter hoef te nemen.

Is het dan toch coeliakie?

Dit keer nam het gesprek echter een wending die ik niet had verwacht. De diëtist gaf namelijk meteen aan dat zij bij Suze de klachten en de groeicurve toch wel vindt lijken op het beeld van coeliakie. Die zag ik even niet aankomen, daar was ze toch al op getest? Helaas wel op een leeftijd waarbij de waarde mogelijk niet betrouwbaar was en toen at ze al twee weken glutenvrij maar onze vorige kinderarts gaf duidelijk aan dat het geen coeliakie was omdat er toch klachten bleven ondanks het goed volgen van het dieet.

Sindsdien zijn we dus ook wat losser geworden en kwam het wel eens voor dat ze iets at wat sporen kon bevatten of dat we hetzelfde mes gebruikte. We vonden het ook juist zo fijn dat we niet meer zo heel strikt alles gescheiden hoefde te hebben dus het was wel even schrikken dat we daar misschien weer naar terug moeten. Alleen nu moeten we eerst weer minimaal 6 weken gluten geven zodat er opnieuw getest kan worden.

Met 'normaal' eten keert de onzekerheid ook weer terug

Nu eet Suze dus alweer een week “normaal” en vermijden we alleen de melk. Direct is ook weer de onzekerheid terug. ’s Avonds moeilijk in slaap komen. Zou het dan toch de tarwe zijn? Is ze sneller kribbig, zou ze toch buikpijn hebben? Pfff, ik ga steeds meer verlangen naar de tijd dat ze echt goed kan aangeven wat er is. Nu doet ze dat gelukkig soms al wel en zei ze van de week echt duidelijk dat haar billen zeer deden. Ze was die dag naar de opvang geweest en nadat ze thuis was had ze nog geen schone luier gehad. Toen ik dat ging doen snapte ik wel wat zeer deed, enorme luieruitslag! Zouden het slechte slapen en kribbig doen dan toch aan de laatste doorkomende kiezen liggen?

We blijven hopen dat het geen coeliakie is

De komende weken wordt het nog even spannend wat het nu precies gaat worden en hoe ze op de tarwe blijft reageren. Ondanks dat je tegenwoordig prima kunt leven met coeliakie hoop ik toch echt dat ze dit niet heeft en ze op termijn over haar buikklachten heen groeit.

Tonie van der Walle werkt als kinder- en allergiediëtist bij Previtas. Ze is zelf moeder van een dochter met koemelkeiwitallergie, tarwe-allergie en soja allergie. In haar blogs deelt ze haar eigen verhaal maar geeft ze ook tips als allergiediëtist. 

Deel via: