De zoektocht naar de oplossing van de buikklachten van mijn dochter

In mijn eerste blog als kinder- en allergie diëtist én mama van dochter Suze voor Held& Mama wil ik jullie meenemen in onze zoektocht naar de oorzaak van de buikklachten van mijn eigen dochter. Zij had helaas al vrij vroeg buikklachten en met 4 weken zijn we over gegaan op voeding bij koemelkeiwitallergie. Met een dame die opeens een stuk vrolijker was en beter groeide leek dat de oplossing te zijn.

Medicatie voor reflux niet altijd de oplossing

Ze had nog wel refluxklachten maar met medicatie was dat goed te doen. Wel hadden we op den duur het idee dat de medicatie niet meer werkte en ophogen de  klachten juist verergerde. In overleg met de huisarts zijn we gestopt met de medicatie. We hebben een aantal keer geprobeerd terug te gaan op de normale voeding, maar zonder succes. Gelukkig mochten we dit gewoon thuis uitproberen en hoefden we hiervoor niet naar het ziekenhuis.

Het starten van hapjes ging niet helemaal volgens het boekje wat ik als kinderdiëtist natuurlijk graag wel wilde. Suze dacht daar anders over en vond groente geen goed plan om mee te starten. Na twee weken zijn we overgegaan op fruit aangezien de kinderarts wel graag zag dat ze iets “zwaardere” hapjes zou gaan krijgen zodat ze hopelijk wat minder last zou hebben van de reflux.

Is het dan toch tarwe die haar klachten veroorzaakt?

Eigenlijk ging dat direct vanaf het begin goed. Langzaam aan gingen er steeds meer hapjes in en met 6 maanden zijn we begonnen met brood. Ook het broodje ging steeds beter, maar de nachten werden steeds slechter. Steeds vaker liepen we nachten met haar rond of waren we juist in de weer met een overstuur en overstrekkend kind. We hadden zelf op den duur het idee dat het aan de tarwe lag, maar overdag ging alles prima dus het ziekenhuis dacht dat het niet aan het brood zou kunnen liggen. Ik heb een nacht gehad dat Suze echt elke 3 kwartier wakker werd (natuurlijk precies een nacht dat mijn man weg was...). Suze had die avond bij het warme eten een stukje van mijn wrap gegeten want dat was natuurlijk mega interessant en vanaf het moment dat ik haar in bed legde, is echt elke drie kwartier wakker geweest. Ze viel dan in mijn armen weer in slaap maar pas als ze in haar diepe slaap was, kon ik haar weg leggen. Om vlak daarna weer precies hetzelfde te hebben. Dit versterkte ons idee dat het aan de tarwe lag, maar helaas was het ziekenhuis het daar niet mee eens.

Toen we steeds vaker dit soort nachten hadden, zijn we na telefonisch overleg met de kinderarts begonnen met een tarwevrij dieet. Wat een verschil was dat! Van nachten huilen gingen we naar nachten slapen en veel minder darmklachten!

Eigen gevoel volgen 

Wat ben ik blij dat we achter ons eigen gevoel zijn blijven staan en toch een tarwevrij dieet zijn gestart. Inmiddels is ze anderhalf jaar en eet ze nu koemelkeiwitvrij, tarwevrij en sojavrij. Ze bleef namelijk veel last houden van een opgezette buik, winderigheid en altijd maar bleek zien. Na het stoppen met de soja is het een tijd goed gegaan, maar nu zien we helaas de klachten weer terugkomen. Weer vaker onrustig in de slaap, weer een dikke opgezette buik en weer veel winderigheid. Onze zoektocht is dus nog niet voorbij maar we blijven zoeken. Ondertussen hebben we wel een heerlijk vrolijk en ondernemend kind die overdag absoluut niet laat blijken dat ze ergens last van heeft (wat helaas soms juist een nadeel is omdat het moeilijk is om de klachten echt goed zichtbaar te krijgen) die heerlijk kan knuffelen en waar we volop van genieten!

Ik hou jullie op de hoogte van onze eigen zoektocht en hoop jullie, met mijn blogs, te helpen bij jullie zoektocht!
Groetjes Tonie