Femke Kuiper Brussencoaching

Mijn naam is Femke Kuiper (42 jaar) en ik ben opgegroeid met mijn zusje Brenda (2 jaar jonger) en mijn broertje Roeland (4 jaar jonger). Mijn zusje is geboren met een open ruggetje (spina bifida) en een waterhoofdje waardoor zij het verstand heeft van een kindje van 2. Ze zit in een rolstoel en heeft bijna 24 uur per dag verzorging nodig. Tot haar 16de heeft Brenda bij ons gewoond, daarna is ze verhuisd naar een instelling bij ons in de buurt. 

Ik ben een brus.

Brus is een samenvoeging van het woord broer en zus. Met het woord brus worden broers en zussen van mensen met een handicap of stoornis bedoeld. Ik voel me niet altijd een brus, want daarnaast ben ik ook gewoon zus, dochter, moeder, partner en vriendin. Maar het hebben van een zusje met een handicap heeft wel invloed gehad op mijn leven. 

In mijn jeugd was ik het lieve brave meisje. Ik deed het goed op school, had vriendinnen en zorgde goed voor mijn zusje.

Ik was zo afgestemd op de ander dat ik mezelf kwijtraakte

Wat mijn ouders niet wisten was dat ik 's avonds vaak huilend in bed lag, dat ik hoopte dat Brenda 's ochtends uit bed zou springen en zou zeggen: "grapje, ik kan wel lopen!" of dat ik me zorgen maakte over mijn ouders, mijn zusje en broertje. Voor mijn gevoel (dat is niet wat mijn ouders mij hebben opgelegd) was ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in ons gezin. Dat het goed ging met Brenda, dat ze niet van streek raakte, dat mijn broertje niet teveel fuzz maakte omdat mijn ouders het al zo zwaar hadden. Ik hield mijn eigen zorgen voor me. Ik wilde het niet nog zwaarder maken voor mijn ouders. Ik was zo afgestemd op de ander, dat ik mezelf langzaam kwijt raakte. Kwijt raakte wat ik wilde en wat ik nodig had. 

Burn-out was de omslag

Tijdens mijn burn-out op mijn 27ste, ontdekte ik dat ik mijn eigen wensen en verlangens diep had weggestopt. Ik kon er geen contact meer mee maken. Ik had geen idee wat ik wilde of wat ik moest doen. Ik werkte als jurist en later als manager, maar was dat wel wat ik wilde? Wie was ik eigenlijk? Het is een hele ontdekkingsreis geweest (en is het nog steeds) om te ontdekken waar ik blij van word, wie ik ben, waar ik van hou. En nog steeds is mijn neiging om teveel met de ander bezig te zijn, waardoor ik mezelf vergeet. Het blijft een aandachtspunt en dat zal het waarschijnlijk ook altijd blijven. 

Lezingen en workshops

Omdat ik hou van lezingen geven en van het ontwikkelen van mensen, geef ik nu samen met Estelle De Hingh (van Estelle De Hingh Kindercoaching) lezingen en workshops aan ouders en aan brussen zodat zij zichzelf niet kwijtraken of zichzelf weer kunnen vinden. Daarnaast geef ik individuele coaching aan volwassen brussen om opnieuw te ontdekken waar zíj van houden, wie zíj zijn en waar zíj behoefte aan hebben. Want ik geloof erin dat als je zelf weet wat je wilt en wat je behoeften zijn, je sterker en gelukkiger in het leven staat. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in een lezing, workshop of individuele coaching óf wil je je verhaal delen bezoek dan mijn website of laat een reactie achter onder mijn blogs. Spreek ik je snel?   

Veel liefs, 
Femke

Femke Kuiper Brussencoaching

Terug naar overzicht